Автор Полина Паунова, Свободна ЕвропаЗащо народните представители бяха тествани мигновено за

...
Автор Полина Паунова, Свободна ЕвропаЗащо народните представители бяха тествани мигновено за
Коментари Харесай

Свободна Европа: Има указания, но не и тестове. Защо в България има малко изследвания за COVID-19

Автор Полина Паунова, " Свободна Европа "

„ Защо народните представители бяха тествани незабавно за ковид, откакто се оказа, че един от тях беше позитивен, а аз и татко ми, които живеем с майка ми, болна от COVID-19, получихме единствено едно – карантина. Тестове за нас няма “. Така стартира описа си пред Свободна Европа Александър. Той и фамилията му са от София, а майка му към този момент е приета в болница в столична болница с двустранна пневмония.

Жената развива грипни признаци на 21 март. Следват серия несполучливи опити за домашно лекуване по телефона. Благодарение на компанията, в която Александър работи, майка му е тествана с бърз тест. „ Шефът ми купи китайски проби за всички чиновници. Майка ми получи един, откакто обясних какъв брой време към този момент не се оправя. Тествахме я у дома, оказа се позитивна за ковид “, споделя той. За да се удостовери резултатът от бързия тест пък, се наложило фамилията още веднъж да си провежда взимане на проба „ на частно “. „ Джипито ни беше в болница, други телефони не отговаряха и ние изискахме частна лаборатория, която удостовери теста на майка ми “, добавя Александър*.

Според протокола в случай че жител се разболее той би трябвало да търси по телефона персоналния си доктор, който да предлага домашно лекуване и едвам след негова рекомендация пациентът да бъде прегледан от Спешен екип. Това са част от ограниченията против разпространяването на ковид в България, които работят от началото на извънредноро състояние, оповестено поради битката с вируса. До момента смъртните случаи са 23, а потвърдено инфектираните над 550. 

След като PCR-тестът на майка му е позитивен, Александър получава позвъняване от столичната районна здравна ревизия и районното ръководство, към което той и фамилията му се водят по непрекъснат адрес. „ Казаха ни единствено едно – всички сте под карантина. Тя тъй като е болна, а ние – тъй като може да сме носители “, изяснява той реакцията на здравните управляващи.

Няколко дни по-късно пациентката се утежнява и е призната в болница. Александър и татко му още веднъж питат дали ще бъдат тествани. „ Отговориха ни – стойте си в карантина. Нали не сте заболели? “, споделя той.

Момчето признава, че си е изпуснал нервите по телефона, когато е приказвал и с спешна помощ, и с РЗИ. „ Попитах ги за какво тестват депутатите, а нас не. Нали татко ми също е възрастен? Уж щяха да тестват всички близки контакти “, добавя той.
Тестове за народните представители
Ситуацията с Александър и фамилията му се развива на фона открития положителен за COVID-19 депутат. Установяването на неговото заболяване провокира всеобщо тестване на депутатите. Ето за какво и фамилията от София прави паралел с отношението към парламентаристите и „ елементарните жители “.

След като преди седмица доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи се оказа инфектиран с вируса, което бе обявено на изключителна конференция съвсем в среднощ от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, единствено за 24 часа бе проведен всеобщ скрининг на депутатите. Носители на ковид се оказаха още двама парламентаристи.
Указанията на управляващите: тестване на семейство и сътрудници
Обяснението на здравните управляващи за светкавичната им реакция беше, че „ тестването на сътрудници и семейство “ е изцяло естествено, тъй като това са напътствията на Световната здравна организация.

Проверка на Свободна Европа в Министерството на здравеопазването сподели, че точно на база напътствията за тестване на СЗО, основният хигиеничен контрольор доктор Ангел Кунчев е написал инструкции до районните здравни инспекции.

Според методиката, с която разполага всяко РЗИ в страната след определяне на пациент с COVID-19, здравните управляващи би трябвало да открият най-тесния му кръг. Хора, с които е общувал интензивно в работен или персонален проект. Приоритетни за тестване са фамилният кръг и сътрудниците, с които работи в едно посещаване.
Не, протоколът не се съблюдава
Дали обаче протоколът се съблюдава? Краткият отговор е „ не “.

В края на месец март известност доби случая на семейство от Хасково. Съпругата бе с потвърдена ковид зараза и приета в болница за лекуване в локалното инфекциозно отделени. Тогава разнообразни медии дадоха публичност на паниките на партньориа й, на който беше отхвърлен тест, в първите дни от заболяането на жена му.

Казусът беше разискван и от Националния действен щаб на конференция на 28 март. Тогава основният хигиеничен контрольор доктор Кунчев съобщи пред публицисти, че мъжът няма да бъде преглеждан, в случай че не прояви признаци, само че пък ще бъде тестван за вируса.

„ Това че си контактен на някой положенителен, не значи, че би трябвало да бъдеш прегледан. Ако нямаш никакви признаци – стоиш у дома и чакаш. Ние на контактни организираме проучването и той ще бъде тестиран. Но в случай че няма недоволства за какво да се преглежда? “, сподели тогава Кунчев, от чиито думи се разбра, че би трябвало да се прави разлика сред тест за съществуване на вируса и превантивно лекуване.

Проверка на Свободна Европа в Регионалната здравна ревизия в Хасково обаче сподели, че мъжът, който би трябвало да бъде проучен на база напътствията давани от Националния щаб, въобще не е бил тестван.

„ Човекът е в положително здравословно положение, не е тестван за COVID-19, в карантина е “, споделиха от РЗИ-Хасково. Междувременно брачната половинка му към този момент е изписана от болничното заведение.
Има ли проби? Не.
Отговорът на въпроса за какво не се вършат проби, макар че самите здравни власт настояват, че такива са наложителни, пък се крие в неналичието на проби.

От началото на тестването за COVID-19 до тази седмица в България са направени към 16 000 теста. Към момента налични има малко над 11 000 теста. Не е ясно обаче нито по кое време, нито какъв брой нови ще дойдат в страната. „ Те непрекъснато идват нови, които компенсират направените бройки “, сподели пред Свободна Европа доктор Ангел Кунчев.

На въпрос с какъв брой бройки разполагат другите лаборатории отговор няма. Причината, съгласно Министерството на здравеопазването е, че " на всички места се употребяват разнообразни машини и тестванията за другите области не се поръчват централизирано ".

Оказва се обаче, че няма концепция по кое време ще има осезаемо количество на PCR-тестове в България. „ В момента чакаме 70 000 броя от тестванията настрана от тези 600 000 PCR теста от Европейски Съюз. Кога ще дойдат, ще ви уведомим “, сподели на брифинг в понеделник ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Кога ще се случи това обаче не знаят и в Министерството на здравеопазването.

Междувременно шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев се похвали на конференция, че капацинетът на лабораториите у нас, които вършат проби по PCR-методика се усилва. По думите му към този момент ще могат да се вършат по до 3000 теста на ден. Не е ясно по какъв начин въобще този размер проби ще бъде доближат, тъй като досега към този момент потенциалът на лабораториите към този момент един път беше повишен до 1300 теста за денонощие. Въпреки това максимумът направени проучвания за 24 часа е към 400.

*Александър не е същинското име на участника в историята. Заради терзания за майка си, 30-годишният В. изиска да запазим анонимността му.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР